Izgubljeni na dišečem Baliju

Mic in Katka z bloga Povsod je lepo, sta na dvomesečnem popotovanju po Aziji in Novo Zelandiji, trenutno pa uživata na Baliju. V tem blogu delita svojo izkušnjo, kako izgleda dan z otroki v tropskem raju – od riževih polj do eksotičnih sadežev. Pridruži se njunemu popotovanju in odkrij, kaj vse ponuja Bali za družine!
Med riževimi polji in durianom
Ura je malo-pred-sončnim-zahodom. Čeprav se vreme na Baliju ravnokar poslavlja od deževne dobe in pozdravlja suhe mesece, se dežju ne moremo izogniti. Lažem. Danes ga ni bilo in vsi smo hvaležni. Ko dežja ni, se na horizontu naših riževih polj izrišejo najlepše barve tega sveta. Z otroki poslušamo zvočne pravljice, ležimo v tipični leseni hišici ob bazenu in stiskamo pesti, da bo tudi danes tako.
To je naš 15. dan na potovanju. Zdravi smo. Trkam. Siti. Trkam. In željni novih dogodivščin. Naj me nekdo uščipne. V hladilniku imamo pasijonke in salak*, zunaj - skrbno zaprt v taperver posodi čez pa povit še s folijo - pa durian*. Lila ga obožuje in ko ga poje dovolj, se moram prav pošteno potruditi, da ji dam lupčka. Moja mala vse-bi-pojedla.
Danes je ta dan. A veste? On dan, ko moraš, ampak si ne upaš priznati, da je res. Veš, da ni prav, veš, da moraš vztrajati, a hkrati tudi ne moreš več. Bi, pa ne gre. A upaš izreči na glas? A upam to reči Katki? Kaj, če ona misli drugače. Gledam na telefon, gledam njo, čakam na pravi trenutek, zdajle bo, samo še malo. V prsih me stiska, strah me je, kaj bo rekla, koža se mi naježi, globoko vdihnem in bo kar bo: "A gremo danes na pico?"
Otroka sta vedno bolj popotnika. Ko se ne preprirata, kdo ima več soka v kozarcu in Lila ne krega Arta, ker je spet nekam vrgel njen frangipan*, sta v bistvu že prava prijatelja. Lila ga uči, Art ji sledi. Lila nekaj poje, Art prav tako. Lila gre zvečer spat, Art pa ne. Po mojem sta od tu dalje samo dve poti. Ali bosta potovanja vzljubila, ali pa si bosta pri svojih 15. mislila, da sta foter pa mt največja debila, ker sta ju vlekla na drug konec sveta. Upam da prvo!
Zdaj pa mislim, da bom moral zaključit. Do sončnega zahoda je še 20 minut, Art se jezi, da je lačen (hkrati pa zahteva liziko), Lila pa se je z blazino kuhinjskih stolov zavezano okoli vratu igra, da je Batmanka. Pustimo to, da je oblečena v štiri dni staro majico, ki ima vonj po dišečih palčkah in avtomobilskih izpuhih.
Zadnji dnevi na Baliju
Danes je naš zadnji dan med riževimi terasami. Jutri se selimo na jug Balija, kjer bomo zadnje tri dni preživeli bolj "v civilizaciji". Mestece Jimbaran leži ob morju in se hvali za najboljšo morsko hrano daleč naokoli. Sprehodiš se skozi ribjo tržnico, nabereš malo tega, malo onega, zunaj pa vse to prepustiš fantom, ki cel ulov zalučajo na žar in šta-bude-bude. Če imaš srečo, dobiš kakšen kos tudi nepekoč.
Še 15 minut (ja, 5 minut sem pisal tale zgornji odstavek, ker sem moral čuvat Arta, da ne pade v koi pond, ki ga imamo sredi dnevne sobe.). Počakamo, da sonček pade dol, potem pa z Grabom na pico. Sline se mi cedijo krat tisoč.
3 stvari, ki jih na Baliju ne smeš zamuditi
1. Sprehod med riževimi polji
Naj zveni še tako klišejsko, tole naj bo najvišje na lestvici. Če ste malo bolj avanturistični, lahko odprete zemljevid na svojem telefonu in najdete naključno, povsem neturstično potko iz ene vasi do druge.
2. Kosila vseh cenovnih rangov
Poskusite kosilo pri tisti tetki tam v umazanem warungu*, kjer boste sedeli na zlomljenih plastičnih stolčkih in si sami postregli s pijačo kar iz njenega hladilnika. Naslednji dan pa se pustite razvajati v kakšni boljši gostilni, kjer boste lokalne jedi dobili postrežene na gurmanski način.
3. Prisluhni gamelanu
Gamelan, tipično glasbilo tega hinduističnega otoka, se oglaša od vsepovsod. Če mu znaš pravilno prisluhniti, te bo zvabil na kakšen skrit kotiček, kjer boš priča starodavnim otoških ritualnom. Le obleci se primerno – dolge hlače ali krilo!
Avtor: Mic Melanšek, Povsod je lepo
Spremljaj premike Mica in Katke na njunem blogu in družbenih omrežjih:
Načrtuješ potovanje? Za vsak slučaj ne pozabi na Zavarovanje za tujino.
Slovarček:
- Salak: sadež znan tudi kot "kačji sadež" zaradi svoje rjave, luskinaste kože, je majhen tropski sadež iz jugovzhodne Azije. Pod kožico se skriva svetla, hrustljava sredica, ki po okusu spominja na mešanico jabolka, banane in limone – sladek, a rahlo trpek. Uživamo ga svežega in je priljubljen prigrizek v Indoneziji.
- Warung: majhna, preprosta družinska restavracija ali trgovinica v Indoneziji, pogosto ob cesti ali domačem dvorišču. V warungu običajno strežejo lokalno hrano po zelo dostopnih cenah, vzdušje pa je sproščeno in domače.
- Durian: tropski sadež, znan kot "kralj sadežev", ki raste predvsem v jugovzhodni Aziji. Ima trdo, bodičasto lupino in zelo značilen, močan vonj, ki ga nekateri obožujejo, drugi pa težko prenašajo – pogosto ga celo prepovedujejo v hotelih in na javnih prevozih. Meso duriana je mehko, kremasto in sladko-grenkega okusa, ki spominja na mešanico čebule, vanilje in mandljev.
- Frangipani: tropska rastlina, znana po svojih dišečih cvetovih, ki pogosto rastejo v obliki dreves ali grmov. Cvetovi so lahko beli, roza, rumeni ali rdeči in imajo prijeten, sladek vonj. Frangipani je priljubljen v tropih, še posebej na Baliju in drugih jugovzhodnoazijskih destinacijah, kjer se pogosto uporablja v dekoracijah, cvetličnih venčkih in pri obredih. Cvetovi so simbol lepote, miru in ljubezni.
- Gamelan: tradicionalna glasbena skupina, značilna za Indonezijo, predvsem Bali in Javo.
Sorodni nasveti

Prokrastinacija pred dopustom: zakaj odlašamo in kako se izogniti stresu zadnjega trenutka
Preberi več
Pevka Lamai: Ustvarjanje z občutkom in iskanje ravnotežja v vsakdanu
Preberi več
Ali že imate svojo UI akcijsko figurico?
Preberi več